Altijd al willen weten hoe ik mijn tekeningen maak? Welke materialen ik gebruik? Of je een (strip)tekening mag gebruiken voor je eigen website? Lees alle veel gestelde vragen met antwoord hieronder. Staat je vraag er niet bij? Vraag het me gerust! Mail mij via de contact pagina of klik hier.
Hieronder heb ik een aantal vragen op een rijtje gezet. Klik op de vraag en het antwoord verschijnt eronder! (Handig en hopelijk ietwat overzichtelijker dan de vorige FAQ pagina)
Wat tekenen betreft ben ik vrij ongeduldig en wil ik snel resultaat zien. Schetsen doe ik dan ook weinig haha. Ik begin gelijk met tekenen wat maakt dat het soms een aantal keren overnieuw moet tot ik tevreden ben met het resultaat. Gelukkig kan je digitaal makkelijk en snel een foutje corrigeren zoals een scheef lijntje of een mislukt oog. Ik teken daarom het liefst digitaal, terwijl dit vroeger juist andersom was! Ik teken(de) het liefst met balpen maar experimenteer ook graag met andere tekenmaterialen. Je kunt met én over van alles een striptekening maken. Wil je een verhaal vertellen over iets wat je hebt meegemaakt, denkt of voelt, wil je het ergens specifiek over hebben of een boodschap overbrengen? Wat je maar wilt. Het is jouw striptekening!
Oh jeetje uhm, eigenlijk vanaf het moment dat er mij een potlood en papier is aangereikt haha. Als kind tekende ik schriftjes vol (strip)verhalen en was het meer fantasie-achtig. (Monsters bestrijden, kunnen toveren en vliegen, over zeemeerminnen en (huis)dieren die hun eigen belevenissen hadden). Maar ook tekeningen over nachtmerries en dromen, gevoelens en gebeurtenissen; ook toen was tekenen een uitingsvorm voor mij. In de puberteit tekende ik voornamelijk over vriendschap, verliefdheid, ruzie en pesten, daarna werd er jarenlang zo goed als niet meer getekend. Je kunt hier ook de uitgebreide versie lezen over hoe ik begon met tekenen, stopte en erna weer probeerde op te pakken. Daar vind je ook een foto van enkele kindertekeningen.
Nope! Ik heb het mezelf aangeleerd. Ik maak al (strip)tekeningen van kinds af aan. Maar je bent nooit te oud om te leren beginnen met tekenen. Ik tekende van jongs af aan voornamelijk met balpen en stiften. Pas veel later leerde ik mezelf met een tekentablet te werken en dat vond ik op het begin nog knap lastig! Ik gebruikte de tekentablet eerst als cursor, om alvast te wennen aan het gevoel om blinde bewegingen te maken. (Mijn tekentablet is namelijk niet zo modern en heeft geen geïntegreerde scherm waarop je meteen ziet wat je tekent). Oefenen in blind tekenen dus! En ik leer nog steeds; mijn tekenstijl verandert (verbetert?) met de jaren!
Met mijn gigantisch oude tekentablet (Sweex) en tekensoftware teken ik mijn stripjes digitaal op de pc. Programma’s die ik gebruik zijn Autodesk Sketchbook, Medibang paint, Photoshop, Illustrator, etc. Af en toe maak ik ook tekeningen op de Samsung galaxy tab, maar gebruik ik het liefst die oude tekentablet! Zo zie je maar; je hoeft niet het nieuwste en het duurste te hebben om te kunnen beginnen met (digitaal) tekenen. Verder werk ik ook graag met balpen en waterverf.
Ik haal inspiratie vooral uit mijn eigen leven. De dingen die ik denk, voel en meemaak verwerk ik dan tot een stripje of tekening.
Ik begin met alles op te schrijven. Meestal is dat op mijn telefoon met een kladblok app. Notities over wat ik die dag heb meegemaakt, wat ik dacht of voelde schrijf ik vlug op, want vaak komen ideeën op de meest onhandige momenten zoals midden in de nacht, tijdens een etentje, etc. Deze gedachten en ideeën kunnen vliegensvlug gaan waardoor ik ze ook zo weer kan vergeten haha. Sommige kladjes werk ik verder uit, anderen blijven liggen. Een gekozen klad idee wat veel tekst bevat mail ik voor het gemak even naar mezelf, zodat ik de tekst op de computer snel verder kan uitwerken. Ik kopieer alles naar het kladblok programma op de pc en vanuit daar ga ik al een klein beetje het (on)nodige eruit filteren en de boel verdelen zodat ik een beeld krijg van het aantal hokjes voor mijn striptekening. Dan maak ik in een tekenprogramma alvast een lay-out en kopieer ik stukjes tekst in het juiste hokje. Zo krijg ik overzicht en zie ik per hokje hoeveel ruimte de tekst ongeveer gaat innemen. Ook kan ik alvast nadenken over wat ik bij elk stukje tekst wil gaan uitbeelden. Ik begin eerst met lijnwerk en tijdens het tekenen schuif ik continu met tekst voor een betere compositie. Hier en daar al kleine aanpassingen aan tekst. Maar het echte schuifwerk en wijzigingen komt pas later wanneer ik er o.a. kleur en tekstballonetjes aan toe ga voegen. Zodra alle lijnwerk is getekend ga ik het boeltje inkleuren. Tijdens het inkleuren lees ik de hele strip een paar keer overnieuw en pas ik hier en daar nog tekst aan. Als alles is ingekleurd positioneer ik de tekeningen en tekst op de juiste plek en begin ik aan de tekstopmaak. Bij het toevoegen van een achtergrond(skleur) zie je de dingen weer anders. Ik controleer de strip op foutjes en speel met wat achtergrondskleuren tot het voor mijn gevoel klopt. Op het moment dat ik denk dat de strip klaar is neem ik er eventjes afstand van om het daarna vervolgens opnieuw te bekijken. Soms zie je de boel weer anders en vallen er dingen op die je anders niet zag. (Blindstaren ook wel) Misschien hier en daar nog wat wijzigingen aan de tekst, zo nu en dan een grotere aanpassing zoals bijvoorbeeld een hokje toch weer helemaal opnieuw te tekenen en als ik er op een gegeven moment tevreden over ben sla ik ‘m op en plaats ik de (strip)tekening online!
Ligt een beetje aan de lengte van de strip en of ‘ik’ een goede tekendag heb. Soms kan, lukt, mag er niet getekend worden van binnen. Korte stripjes gemiddeld twee/drie uur, soms langer, soms korter. Lange strips gemiddeld vijf à zes uur. En dan ligt het ook nog aan wat er over getekend wordt (mag worden), soms gaat het snel en soepel zonder (interne) tegenwerking, andere keren kan ik er wel weken over doen of zelfs vergeten dat ik met een striptekening bezig was… Tekeningen met schaduwwerk of uitgebreide achtergronden duren ook langer.
Oef dat vind ik een lastige! Ik denk dat deze tekening toch wel het meeste indruk op me heeft gemaakt. Jaren geleden schilderde ik dit zelfde beeld al eens, het is me bijgebleven. Ow en deze! Dit kwam destijds zo ineens in me op! Oké nog eentje dan: deze. (= een oudje getekend in 2014) Kan geen keuzes maken zie je wel haha! Ik ben benieuwd wat jouw favoriete (strip)tekening van mij is?
Nee sorry op dit moment niet.
Nee ik teken op therapeutische basis. Dat wil zeggen dat tekenen voor mij een creatieve uitingsvorm is met therapeutische eigenschappen. Soms wordt er getekend om moeilijke dagen door te kunnen komen of iets te kunnen verwerken, soms als ontspanning, soms een echt “moetje” van mezelf. En soms lukt of kan het gewoon niet ook al wil je zo graag. Maar voornamelijk om te kunnen (blijven) uiten wat er in me omgaat, herkenning te vinden bij anderen zodat we hierin niet zo alleen hoeven te voelen. Zie het als een dagboek waar je zo nu en dan je gedachten en gevoelens in op schrijft. Zo doe ik dat met tekenen.
Officiële kanalen zijn:
www.sandraws.nl
www.instagram.com/sandraws.nl
www.facebook.com/SanDraws.nl
Ja! Het auteursrecht is hier van toepassing. Schending daarvan is strafbaar. Dat wil zeggen; hergebruik zonder toestemming van de auteur is niet toegestaan. Ik behoud mij het recht voor mijn (strip)tekeningen te laten verwijderen wanneer mijn auteursrecht wordt geschonden. Wees alsjeblieft niet boos als ik je vraag om: iets eraf te halen / je bericht aan te passen om mij (op een goede manier) te taggen. (te vermelden) Onthoud dat dit mijn persoonlijke tekeningen zijn en ik hier geen geld mee verdien.
Nee! Bewerk alsjeblieft niet mijn tekeningen. Het is niet toegestaan om de kleuren aan te passen (bijvoorbeeld een filter), eigen teksten op mijn tekeningen te plakken, het plaatje bij te snijden of mijn naam / bronvermelding tag verwijderen, etc. want dat doet afbreuk aan het origineel.
Ik waardeer het enorm als je me wilt supporten door middel van mijn tekeningen te delen! Wel wil ik je attenderen om de (strip)tekeningen alleen te delen via de daarbij behorende deelknoppen en zoals hieronder geschreven wordt:
▶ Op deze website vind je onder elk (blog)bericht deelknoppen om mijn (strip)tekeningen naar behoren te delen. (E-mail, Facebook, Twitter, Tumblr, Whatsapp, Pinterest, Skype en LinkedIn)
▶ Op Instagram vermeld en tag me @sandraws.nl duidelijk in het begin van de beschrijving, niet verstopt tussen een boel hashtags of helemaal onderaan het bericht.
▶ Op Facebook gebruik altijd de behorende deelknop die je onder elk bericht ziet staan.
Mijn (strip)tekeningen delen is alleen toegestaan zoals hierboven is beschreven.
Je mag mijn tekening niet delen als:
ᐅ Mijn werk is bewerkt.
ᐅ Het bericht een promotie, verkoop, cursus, training of soortgelijke commerciële, zakelijke advertenties aankondigt.
ᐅ Het bericht politieke propaganda, partnerschap of goedkeuring van mij impliceert.
ᐅ Met mijn tekening geld aan verdiend wordt.
ᐅ Mijn tekeningen gebruikt worden voor doeleinden anders dan waar ik ze initieel voor bedoeld heb.
ᐅ Je mijn tekeningen (opnieuw) upload naar je website / blog, commerciële, zakelijke of bedrijfspagina.
Je mag mijn tekeningen delen zoals het hierboven beschreven staat, maar niet gebruiken!
Nee, sorry. Ik wil niet dat ze gebruikt worden voor een scriptie of presentatie, etc.
Nee, gebruik mijn tekeningen alsjeblieft niet om (opnieuw) te uploaden naar andere websites of op blogs zonder mijn toestemming. Tekeningen delen is alleen toegestaan via de behorende deelknop die je onder elke (blogsite)bericht ziet staan of via de social media kanalen (lees hierboven).
Onthoud dat er veel tijd en energie in mijn tekeningen zit en ze heel persoonlijk voor mij zijn!
Staat je vraag er niet tussen? Vraag het me gerust! Mail mij via de contact pagina of klik hier.