Ik ben… Selectief open.

selectief open - strip Het is vandaag World Mental health day en op social media lees ik overal de #ikbenopen challenge. Het doel van de challenge is om meer openheid te creëren over mentale gezondheid. Mensen delen massaal zijn/haar verhaal en dat is super goed. Wat ook super goed is, is als je niet met iedereen wilt of kunt delen, als je selectief bent in wát je deelt en met wie je deelt, als je nog niet klaar bent om te gaan delen of wat dan ook! Alles is goed! Zelf merk ik dat dit soort challenges soms aanvoelen als druk dat je (ook) iets móét, maar denk aan jezelf en probeer te voelen wat jij wilt. Je mag je eigen tempo hierin bepalen.

2 reacties

  1. Ha gelukkig is je haar weer terug 🙂
    Helemaal met je eens. Openheid kan heel goed en leuk zijn, maar alleen als je die openheid aan iemand wilt geven. Dan is het goed, dan is het waardevol, dan is het gemeende openheid. Afgedwongen openheid, vind ik verschrikkelijk!! Dat kan eigenlijk gewoon niet, tenminste zo denk ik er over. Dus net als jij: selectief open ben ik!!!

    • Haha dit is even een “tussendoor” strip van de reeks die ik nog heb liggen, vandaar de haarkleur. 😉 Ik vind het idee van de challenge trouwens super; het helpt immers mee om het stigma rondom mentale ziektes de wereld uit te helpen, maar inderdaad, de druk en/of het gevoel te moeten delen met de hele (online) wereld. Ik probeer te delen op mijn tempo, maar merk dat ook ik weleens zwicht aan de (social media) druk, niet goed weet of kan aanvoelen wat ik nou vind of wil en er achteraf soms spijt van kan krijgen. Als ik sommige oude berichten van mezelf teruglees of als ik zie dat bezoekers hele oude berichten uit 2016 ofzo hebben bekeken, dan “cringe” ik haha en zou ik dat het liefst willen verwijderen. Maar ik probeer mild(er) te zijn en te denken: “Goed, dat was een moment opname”. Dat was toen. Dat ben ik niet altijd. Daarbij kan openheid ook helpend zijn (voor jezelf en anderen). Herkenning vinden is iets wat ik nog steeds erg belangrijk en helend vind. Maar soms is het ook een prijs die je met jezelf betaalt…

Geef een reactie