Kerst en Nieuwjaar

Ook als je je niet zo vrolijk kunt voelen tijdens Kerst of geen vrolijke feestdagen kunt hebben is dat oké! Deze gevoelens mogen er ook zijn. Kerst en Oud en Nieuw kunnen voor sommigen een moeilijke tijd zijn. Bijvoorbeeld door eenzaamheid; mensen die er alleen voor staan en zich extra eenzaam voelen in deze periode die gekenmerkt wordt door het gezellig samenzijn met gezin, familie en vrienden. Denk aan gebroken relaties of mensen die een dierbare hebben verloren en diens afwezigheid extra voelbaar is tijdens de kerstperiode. Voor sommige mensen liggen er veel triggers op de loer zoals bijvoorbeeld eten, alcohol of dat je ooit iets ergs hebt meegemaakt rond deze tijd van het jaar waardoor nare herinneringen weer naar boven kunnen komen. Maar ook bijvoorbeeld werkdruk en stress door deadlines of financiële problemen om geen cadeau’s of kerstdiner te kunnen kopen. Of misschien staat een kerstdiner wel garant voor familieruzies en onenigheden? Sommige mensen kunnen ook gevoelig zijn voor de donkere dagen in de winterperiode, waardoor je last krijgt van depressieve gevoelens. Kerst en Oud & Nieuw is ook zo’n moment dat je gaat terugkijken op het afgelopen jaar en misschien wel piekert over het komende jaar. Einde jaar; dus stellen we onszelf wellicht de vraag: “Wat heb ik het afgelopen jaar bereikt?”. Schrik voor het komende nieuwe jaar. Bang voor de toekomst. Gevoelens van angst, piekeren, falen, zelfhaat, droefheid, somberheid, zinloosheid, nutteloosheid over de eigen situatie en het leven in het algemeen kunnen in deze periode dan ook de kop opsteken. Ook dit kan depressieve gevoelens verder aanwakkeren en stimuleren: Je kan de indruk krijgen dat je “alweer een jaar verloren” hebt en dat er weer niks aan je leven is veranderd.

Een psychische of fysieke aandoening neemt geen pauze tijdens de feestdagen. Een verslaving gaat niet plots weg omdat het nu Kerst is. Sommigen voelen elk jaar misschien weer de druk met het zichzelf schuldig voelen omdat ze niet vrolijk kunnen zijn of niet mee kunnen doen met de rest. De druk voelen voor het komende nieuwe jaar; hoge eisen, grote nieuwe doelen en verwachtingen wat tot teleurstelling kan leiden als ze niet worden behaald. Dus ook al voel je je niet zo vrolijk, blij, gelukkig rondom Kerst en Oud & Nieuw, dat mag en is oké! Gun jezelf de ruimte om je minder goed te mogen voelen. Er is een verschil tussen onaangename gevoelens toelaten of erin verdrinken. Hou vol, doe rustig aan, niets ‘moet’. Geef jezelf de tijd. Probeer te voelen wat jij vind en wilt en zorg goed voor jezelf.❤ Ik denk aan jullie allemaal.

Goede dagen iedereen en een positief, liefdevolle 2019 gewenst!⭐

Mis mijn volgende bericht niet!

Vul hieronder je e-mailadres in om
direct op de hoogte te blijven voor nieuwe (strip)tekeningen! Door je te abonneren ontvang je elk nieuw blogbericht per e-mail en ben je de eerste die de (strip)tekening kunt bekijken, plus sommige blogberichten hebben een bonus content!❤ Woehoe!

Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ga je akkoord met de privacy verklaring. (Je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief en wordt niet aan derden verstrekt.) Wil je graag zelf bepalen hoe vaak & wanneer je updates ontvangt? Klik hier om je instellingen te beheren. Je kunt je altijd uitschrijven voor de nieuwsbrief door op de ‘Abonnement opzeggen’ link te klikken die je in iedere SanDraws.nl nieuwsbrief vindt.

Eén reactie

  1. Ha Sandra, een aangrijpende tekening dit keer. Wel weer heel goed in beeld gebracht. Ik ben het volkomen eens met je tekst.Zelf heb ik helemaal niets met kerst, ben ook helemaal niet religieus of zo. Met een vriendin vier ik af en toe omstreeks deze tijd dat het licht weer terug gaat komen of zo iets. Dat spreekt mij nog wel een beetje aan. Dus de kerstdagen zal ik gewoon doorwerken zoals bijna elk jaar. Dat neemt niet weg dat ik het ook wel ken: het met een geliefde doorbrengen van een paar vrije dagen en dan leuke ontspannen dingen doen. Maar dat zit er dit jaar weer eens niet in!
    Ik wens jou dus sterkte toe, en ik hoop dat je je hoofd boven water kunt houden. Wat je zelf zegt ga ik nu tegen jou zeggen: niets moet, het is ok en zorg alsjeblieft goed voor jezelf!
    Jann

Geef een reactie:

(Voor je reactie verschijnt moet deze eerst handmatig goedgekeurd worden)