Zelfzorg is… Jezelf (laten) troosten

Nieuw zelfzorg tekeningetje. (Was weer even geleden) Bewust worden van je gevoelens, je gevoelens uiten, verdriet mogen hebben, jezelf (laten) troosten.

Kun jij jezelf (laten) troosten? Wat heb jij nodig? Mezelf troosten en laten troosten vind ik weleens lastig. Vaak komen er kritische stemmetjes die zeggen dat ik me niet zo moet aanstellen. “Het is niks”, niet belangrijk, “niks aan de hand”, “ik wil anderen niet tot last zijn” of “dit moet ik alleen kunnen”. Het wegmaken ervan of alsmaar doorgaan is mijn mechanisme. Herken jij jouw valkuilen als het gaat om je gevoelens te (mogen) uiten?

Eén reactie

  1. Ja, het is vaak moeilijk om mij te troosten voor iemand anders. Maar ik laat bijvoorbeeld wel muziek toe. Dat is voor mij vaak een bron van troost. Ook zelf muziek maken kan een troostende functie hebben! Er zijn wel een paar mensen in mijn leven die mij wel kunnen troosten, al zal dat niet vaak gebeuren, want ik hou een beetje alles voor mijzelf. Ik had het net over muziek maar ook kunst, jouw tekeningen bijvoorbeeld, kan troost geven!

Geef een reactie