Zelfzorg is… Grenzen

In mijn Instagram story deelde ik mijn gedachten om de zelfzorg tekeningen weer eens op te pakken. Door middel van een swipe poll konden jullie aangeven of hier behoefte aan was en gelukkig stemden veel mensen positief! Dus bij deze pik ik dit weer op en zal ik tussendoor (wanneer strip tekenen te veel van me vraagt) wat zelfzorg tekeningen met jullie delen.❤

Grenzen aangeven, hoe doe jij dat? Hoe voorkom je dat anderen (of jijzelf) over je eigen grenzen gaan? Hoe bewaak je ze? Uhm, grenzen? Welke grenzen? Wat zijn ze? Grenzen stellen, aangeven en bewaken vind ik lastig, omdat ik vaak niet weet wat mijn eigen grenzen zijn. Het kan verwarrend zijn omdat je de ene dag misschien meer kan hebben en je grenzen daardoor wat ruimer zijn dan op een andere dag. Ook voor de ander (omgeving) kan dit verwarrend zijn; de ene keer lukken / kan / wil je wel dingen, de andere keer niet. Voordat we grenzen kunnen aangeven zullen we ze eerst aan moeten (leren) voelen. Welke signalen geeft je lichaam? Luister naar wat je lichaam jou vertelt. Heb jij helder wat jouw grenzen zijn?

Geef een reactie